Борба с плъхове и мишки

В рода на плъховете и мишките има около 1700 различни вида. Те заемат около 40 процента от целия брой бозайници на планетата. Като тегло варират от 50 до 500 грама с малки изключения. Основни характеристики са, наличието на два-чифта крайници( горни и долни) много добре развити резци, които растат непрекъснато през целия им живот те се изтъркват от хранене и затова те остават със същата дължина.
Най-често срещани в България са сив и черен плъх и домашната мишка.

Сив плъх
Този вид плъх е един от най-разпространените и може да бъде срещнат почти целия свят. Те обитават места където има храна,вода и приятно убежище, нямат претенции към малки или големи населени места. Най-често те могат да бъдат срещани в по-ниските етажи на жилищни сгради, мазета и складове. Активни са главно през тъмната част на денонощието. Живеят на групи от 60 броя. Сивият плъх е може да плува изключително добре и е добър катерач. Имат много добре развито обоняние както и слух, но слабо развито зрение. Диетата му включва месо, ядки, зърна, плодове, сапун и дори свещи. Достига полова зрялост на 3 месечна възраст и при раждане броят на малките достига до 12. Размерът на тялото достига до 42см като включим и опашката и тегло от 300 до 500 грама и с сиво-кафява и черна разцветка. Дълготрайността на живота им е около година и половина.

Черен плъх
Този вид плъхове е разпространен из целият свят, но в някой европейски страни като Германия и Швеция е почти изчезнал. Това е плъхът, който е известен с разнасянето на бубоновата чума. Той обича топла и суха среда за живеене. Има много добре развита скачаща способност и скоците му достигат до 90см. Още е наричан покривен, защото обича високите етажи, тавански помещения и покриви за живеене. Черният плъх е териториален и социален. Живее на групи с до 60 други екземпляра и е агресивен като брани територията си с хапане. Той е вегетарианец и се храни с растителни храни. Тялото на Черният плъх достига около 35см( с опашката) и тегло до 300гр. Окраската на плъха е черна до сиво-кафява и е с мека козина. Продължителността на живота му е до 2 години.

Домашна мишка
Този вид мишка бързо се адаптира към средата си и може да живее при всякакви климатични условия. Обитава всякакви места от жилищни сгради до заводи и магазини. Главното и активно време е през нощта. Много добри катерачи и плувци са. Всеядна е и яде както животински така и растителни продукти. Не се страхува от новите храни които среща, както и от новата среда. Живеят на групи и достигат размножителна възраст след около 40 дни след раждането. Женските раждат по 5/6 малки и се размножават целогодишно. Тялото е 16см( с опашката) и достига до 20грама. Космената разцветка е сиво-кафява и живее до около година.

Гризачите са опасни поради факта, че са приносители на болести, зарази, вируси и паразити. Замърсяват храна, мебели, дрехи тн. с екскрементите си, урина, люспи и ред други. В индустрията са причинители за ред проблеми, прегризване на кабели, водопроводи, изолации и много други.

Борбата с тях е сложна и изисква време и профилактични проверки. Прилагат се три основни метода-механичен, биологичен и химичен.Най-добри резултати се постигат при тяхното съчетаване и комплексно използване за интегрирана борба с гризачите. Поради дългогодишния ни опит ние знаем точните места където да търсим и точните препарати, за да ви избавим от тези вредители. Всички наши услуги може да намерите в Аgenti007.com.