Борба с кърлежи

Кърлежите наброяват около 10000 различни вида по света. Повечето видове са микроскопични и не могат да се видят с просто око, но има и такива които достигат до 3-4 сантиметра в набъбнало състояние. В България са най-разпространени представителите на Искодовите кърлежи.

Представителите на този вид са най-едрите и развитието им преминава през четири фази на съзряване, яйце след това ларва , нимфа и накрая имаго. След раждането им няма разлика във вида им само в размера. Те се прикачят към жертвата си с хобот и оставят впити за дълго време, като през това време те се хранят. Имат много добре развити сетива като миризма, температура и други. Най-често хората биват засягани в паркове и тревни площи. Те седят прикачени към високите треви и чакат своята жертва, след прикачването им към жертвата те търсят удобно място на което да се забият. При ухапването те отделят слюнка която пречи на съсирването на кръвта и има обезболяващи свойства което помага на кърлежа да не бъде усетен. В България най-разпространени са 4 вида:

Ixodes ricinus

Този вид кърлежи се среща на влажни и хладни места с висока растителност, и може да принесе Лаймка болест и кълежов енцефалит.

Rhipicephalus sanguineus

Този вид напада най-често кучета, по-рядко и котки и хора. Развитието му трае около 3-4 месеца. Издръжливи са на суха и гореща климатична среда и пренася марсилска треска.

Dermacentor marginatus

Този кърлеж главно напада добитък и диви животни и може да бъде срещнат в ниските райони. Пренася туларемия.

Hyalomma marginatum

Това е най-големият по размер кърлеж в България. Обича топли местности. Най-голям им достига броя през май до август.

За борба с тези вредители е нужно често косене на тревните площи, храстите, унищожаване на изоставени гнезда на птици. С поддръжката на тези места намаляват местата в, които могат да се крият.  Обработката на площите трябва да се прави два пъти годишно за най-добър ефект, пролет и есен когато е пикът на броят им. Поради дългогодишния ни опит ние знаем точните препарати, за да ви избавим от тези вредители. Всички наши услуги може да намерите в Аgenti007.com