Борба с дървеници

Познати са над 74 различни вида дървеници в природата и раличните климатични райони. В България е най-разпространена и известна Креватната или (Cimex lectularius), която паразитира по едри домашни животни, кокошки и хора.

Cimex lectularius е безкрил кръвосмучести ектопаразит. За ориентация главно ползват мирисните си рецептори. Като размери е от 4 до 6 милиметра, формата им е яйцевидна ,с хитинова покрита обвивка и като цветова окраска варива от червено до кафяво това зависи от количеството кръв която са поели. Има бробивен устен апарат и два чифта очи, едни прости и едни сложни. Нямат пълна метаморфоза, която следва яйце ларва и имаго. Яйцето може да се разпознае по бледожълтия си цвят с секрет около повърхността. Ларвата на дървеницата си сменят обвивката 5 пъти. Най-активни са през тъмната част на денонощието, а през деня се крият на трудно достъпни места. По принцип избягват да са активни през деня, но ако са много гладни или броя на групата с която са е голям се хранят и през деня. Разпространението им е пасивно, най-често в жилищата инвазията става чрез внасянето на ръчен багаж, куфари, стари мебели или просто са били полепнали по дрехите. Като среда за живеене дървениците предпочитат суха среда. При голям брой по-възрастни индивиди в помещението в, което се намират има специфична миризма.

Тази която е разпространена в България не е преносител на зарази, но има видове, които пренасят различни видове зарази. Дървениците имат механично влияние върху жертвата си. Дървеницата атакува като след ухапване пуска слюнка която пречи на съсирването и така предизвиква дразнещо действие. Ухапванията са няколко, а хапането предизвиква дразнещ продължителен сърбеж. При чесане се излагате на риска да настъпи вторична инфекция.

Борбата с малките вредители е изключително сложна, тъй като се размножават с високо темпо и непрекъснато, устойчиви са на ниските температури и глад. Главните цели на нашите специалисти при инспеция на вашето помещение е намирането на възрастни дървеници, както яйца и ларви. Поради дългогодишния ни опит ние знаем точните места където да търсим и точните препарати, за да ви избавим от тези вредители. Всички наши услуги може да намерите в Аgenti007.com.